Zemplén

Várak, kalandpark, múzeumok, túraútvonalak és sok más kikapcsolódási lehetőség
Mikóháza környékén

Felsorolni is nehéz lenne, mennyi látnivalót, érdekességet, élményprogramot nyújt a Zemplén.
Az alábbiakban ezek közül csak a legikonikusabbakat emeltük ki, melyeket nem szabad kihagynod, ha a Zemplénbe tervezel kikapcsolódást.

Mikóházi Történelmi Pincesor

Mikóháza

Szemet gyönyörködtető látvány a 95 pincéből álló, a település két részén található Mikóházi Történelmi Pincesor, melynek nagyobbik hányada a Hegyalja úton, a másik pedig a Remetére vezető útszakaszon helyezkedik el. A pincesor előtt kulturált térburkolat, kandeláberek, padok és a természeti adottság elegye alkot leírhatatlan látványt és élményt.

Trianoni Emlékmű

Mikóháza

Az emlékmű három fából készült halomból és az alattuk lévő gránitból és ónixból készült kőből áll. A középső halom tetején a magyarság egyik jelképe, egy kettős kereszt látható.

A halmok alatt egy 9 tonnás gránittömbön egy zászló formájú, szintén gránitból készült kő, melyben a történelmi Magyarország látható, középen pedig a jelenlegi Magyarország területe, ónix kőből. Az emlékműhöz tartozó turul madár szintén a magyarság egyik ősi jelképe.

Magyar és angol nyelvű felirat emlékeztet a történelemre.

Füzér vára

Füzér (15 km távolságra Mikóházától)

A csodálatra méltó természeti környezetben fekvő Füzér Vára egyike az ország kevés olyan magánföldesúri várának, melyről nagy valószínűséggel állítható, hogy már a tatárdúlás előtt állt. A füzéri várhegy Magyarország 7 természeti csodájának egyike, amely Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Zempléni-hegység legkeletibb részén, egy meredek oldalú vulkáni kúpon található.
További információk ITT

Pálházi erdei kisvasút

Pálháza (6 km távolságra Mikóházától)

Ez a zempléni hegyek közötti kisvasút a legrégebbi működő kisvasutak közé tartozik. Különlegessége az egyre beszűkölő völgyben vezető vonala, melynek Kőkapu megállóhelyénél a kő kapu sziklájába vájt alagúton halad át, egy nagyszerű fekvésű vadászkastély alatt.
További információk ITT

Zemplén Kalandpark

Sátoraljaújhely (11 km távolságra Mikóházától)

Kihagyhatatlan élmény program, ahol fiatalok és idősebbek, baráti társaságok és családok egyaránt egy felejthetetlen napot tölthetnek el.
Az alsó állomáson bob pálya, libegő, mászófal központ, ökoturisztikai központ, a középállomáson kalandtúra pálya, sípályák, tanösvény, tubby pálya, játszótér, a hegytetőn pedig extrém átcsúszó pálya, kabinos kötélpálya, kilátó és Magyar Kálvária biztosítja az egész napos kikapcsolódás lehetőségét.

Kazinczy Ferenc Múzeum

Sátoraljaújhely (11 km távolságra Mikóházától)

Kazinczy Múzeum Sátoraljaújhely egyik legszebb, műemlék jellegű épületében kapott helyet. Gazdag gyűjteményekkel, állandó és időszakos interaktív kiállításokkal, múzeumpedagógiai foglalkozások várják a gyerekeket és a felnőtteket egyaránt.
További információk ITT

Rákóczi Múzeum

Sárospatak (23 km távolságra Mikóházától)

A sárospataki vár hazánk egyik legépebben fennmaradt késő reneszánsz épületegyüttese, mely fénykorát a XVII. században a Rákóczi-család uralma alatt élte. A Vörös-torony kőfaragványai a késő reneszánsz építészet reprezentáns darabjai. Tokaj-Hegyalja szőlészetét és borászatát bemutató kiállításunk az egyik pinceágba vezeti a látogatókat.
További információk ITT

Sárospataki Református Kollégium Gyűjteményei

Sárospatak (23 km távolságra Mikóházától)

A Tudományos Gyűjtemények a Tiszáninneni Református Egyházkerület intézménye, a Sárospataki Református Kollégium keretei között működik. A reformáció során létrejött Kollégium hagyományai határozzák meg szellemiségét. Részlegei: nagykönyvtár, levéltár, múzeum, adattár.
További információk ITT

Tengerszem

Sárospatak (23 km távolságra Mikóházától)

A Sárospatak közelében, a Megyer-hegyen fekvő Tengerszem hivatalosan is Magyarország legszebb természeti csodája. A tengerszemet emberkéz formálta a középkor óta, de mára a hajdani malomkőbánya és a természet lenyűgözően harmonikus egységet alkot.
További információk ITT

Gombos-hegyi és Kőporosi pincesor

Hercegkút (25 km távolságra Mikóházától)

A kultúrtáj kategóriában Világörökségi címmel büszkélkedő, népi építészet remekeiként számon tartott emeletes pincesoraink különleges esztétikai látványt nyújtanak a falu két szélén - a Kőporoson és a Gombos-hegyen, ahol a gazdákkal egyeztetve pincelátogatásra és borkóstolásra is lehetőség van.

Szirmay-Waldbott kastély

Tolcsva (37 km távolságra Mikóházától)

Tolcsván jelenleg négy kastély kúria található, melyek közül az egyik legvonzóbb a Szirmay-Waldbott kastély. A kiállítások a kastély egykori birtokosainak, a Szirmay és a Waldbott nemesi családoknak az életét, hétköznapjait, ünnepeit mutatja be. Mindezek mellett megtekinthetjük az igazán impozáns dísztermet és könyvtár szobát és szivarszobát is.
Végül pedig ihatunk egy jó kávét a hangulatos kávézóban.
További információk ITT

Bormúzeum és Borászati Kultúra Háza

Tolcsva (37 km távolságra Mikóházától)

A kétszintes épület földszintjén kaptak helyet a hegyaljai szőlőtermesztésnél és borkészítésnél használt korhű eszközök és kiállítási tárgyak. Az emeleti kiállító termekben pedig időszakos kiállításokat látogathatunk. A múzeumi működés mellett különböző rendezvényeknek, konferenciáknak, tréningeknek, civil összejöveteleknek ad helyet az épület.
További információk ITT 

Regéc vára

Regéc (49 km távolságra Mikóházától)

Itt töltötte gyermek éveit töltötte II. Rákóczi Ferenc. A vár Öregtornyában négy szinten fedett kiállítótér, a vár történetét és a váréletet bemutató multimédiás eszközök és csodálatos panoráma, melyek mellett jelenleg a reneszánsz palotaszárny újjáépítése zajlik, hogy hamarosan azt is megcsodálhassák a Regécre érkezők.
További információk ITT

Boldogkő vára

Boldogkőváralja (49 km távolságra Mikóházától)

A Zempléni táj egyik magányos hegyén áll Boldogkő vára. Állandó programok és kiállítások mellet egyéb rendezvényeknek is otthont ad. Falairól csodálatos kilátás nyílik a látnivalókban gazdag környezetre, ahol változatos igényeket is kielégítő szállások és vendéglátóhelyek találhatók.
További információk ITT

Ha ennél is többet szeretnél megtudni a Zemplénről, ajánljuk figyelmedbe
a Zemplénikalandok.hu oldalt